Welkom bij Wopjan

Op de tong zitten meer dan 9.000 smaakpapillen of smaakknoppen. Hiermee proeven we de 5 basissmaken: zoet, zout, zuur, bitter en hartig. Proeven doe je ook voor maar liefst 90% met je neus. De neus brengt nuance en verschil tussen bijvoorbeeld sinaasappel- en citroensmaak. Ook je ogen spelen een rol bij het proeven. Er ontstaat meer smaakbeleving als de hersenen een verband kunnen leggen met datgene dat wordt gegeten.

PROEF, RUIK, OBSERVEER EN GENIET!

wopjan wit
voorgerecht wopjan

Ingrediënten

  • 750 g krieltjes

  • 3 el  zonnebloemolie

  • 3 el piccalilly

Materiaal

  • Grillpan

  • Pollepel

  • Goede zin

Bereiding

  1. Halveer de krieltjes, snijd de grote exemplaren in kwarten. Verhit 2 el olie in een grote koekenpan en bak de krieltjes in 5 min. op hoog vuur bruin. Zet dan het vuur lager en laat 15 min. garen. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Snijd ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen, laat het puntje zitten. Kook de bonen in 7 min. beetgaar. Giet af en doe in een ruime schaal. Voeg de krieltjes toe en schep om met de piccalilly.
  3. Verhit de grillpan. Snijd de ongeschilde appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten elk in 3 partjes. Gril de appelpartjes in de grillpan en voeg toe aan het bonen-krieltjesmengsel.
  4. Bestrijk de filetlapjes met de rest van de olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Gril het vlees in 3 min. gaar. Keer halverwege. Leg het vlees op de lauwwarme salade en serveer.

Serveertip!

Je kunt de piccalilly ook apart bij het gerecht serveren, zodat iedereen het naar smaak kan toevoegen.

Voor wie eens wat anders wil!

Meer recepten ontvangen?

Schrijf nu in voor extra aanbiedingen, kortingen en heerlijke recepten.